Nowy rok, nowe wyzwania, nowe postanowienia.
Witajcie ponownie Kochani! Witamy się z Wami na słodko, aby ten Nowy Rok był właśnie taki jak słodkości i sprawiał by wszystkie przeżyte w nim chwile były przyjemne, ciepłe, miłe, szczęśliwe, otulające, urocze, dobre, błogie, beztroskie, obłędne, zdumiewające, ciekawe, zaskakujące i niepowtarzalne!
***
Te ciasteczka jadłyśmy pierwszy raz u zaprzyjaźnionej rodziny i oczarowały Nas. Ilekroć chciałyśmy je upiec musiałyśmy prosić o przepis bo wciąż gdzieś mi umykał. Postanowiłam więc zapisać go tutaj by już nigdy nie zaginął! :)
Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do piecznia
175 g cukru
75 g płatków owsianych
125 g miękkiego masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka
100 g czekolady
100 g orzechów
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek, cukier i płatki owsiane. Dodajemy masło i mieszamy, rozcieramy aż ciasto będzie jak mokry piasek. Robimy w środku wgłębienie i dodajemy miód z mlekiem, a następnie posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Jeśli się nie lepi dodajcie odrobinę mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formujemy ciastka nabierając łyżką, formując kulę i rozgniatając na płasko. Pieczemy ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia . Uważajcie, żeby nie przetrzymać zbyt długo! Ostudzić i jeść ze smakiem :)
Takie ciasteczka sto razy lepsze niż te że sklepu z łopatą chemii, a robi się dość szybko i łatwo pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że tak! Domowe najlepsze! Mniam mniam 🙂❤🍪
OdpowiedzUsuń