Kochani! Dzisiaj
kolejna propozycja na gofry. Któż ich nie lubi ? :) My uwielbiamy, ale bardzo rzadko robimy.
Dzięki temu jednak, smakują za każdym razem wyjątkowo! Najbardziej lubimy je z
naszym domowym dżemem truskawkowym lub świeżymi owocami i jogurtem. Jakże to
cudnie wygodne móc wyskoczyć z domu po świeże maliny czy truskawki…tak! Nadal
mamy truskawki! Każdego dnia kilka sztuk, ale jaka to radość, a jaki smak!
Tak sobie myślę,
że jednym z największych plusów mieszkania na wsi w domu jest właśnie własny
ogródek. Taki z warzywami na zupę, z owocami do owsianki, z cukinią na
placuszki czy dynią na najlepszą zupę świata! Taki, w którym masz zawsze obiad,
wystarczy tylko trochę kreatywności :)
Mamy wrzesień, a pogoda za oknem wręcz rozpieszcza. Słońce świeci, wiaterek lekki wieje, aż wszystko się chce, choć strach przepełnia matczyne serce. Szkoła, nowe oboawiązki, nowe otoczenie, nowe wszystko. We mnie samej jest wielka obawa, więc myślę, że w tym małym serduszku również. Wiem, że muszę być silna, muszę być mądra, muszę być oparciem i wsparciem, muszę być jej siłą i dać jej wszystko czego będzie potrzebować. Zarówno przed nią nowa rola, jak i przede mną. Być rodzicem pierwszoklasisty to chyba jeden poziom trudności w górę, prawda? Kto mnie wesprze? Powie, że nie jest tak źle jak mi się wydaje? :) Liczę na wasze wsparcie Kochani! :)
***
Dziś dziewczynki bawiły się z babcią w gotowanie, która ostatnie chwile wakacji postanowiła spędzić z Nami :)
GOFRY
Składniki:
1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
roślinnego
1 i 1/3 szklanki
mleka
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do
miski, dodać proszek do pieczenia, sól. Wszystko
wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem
na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby
odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzać
gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w
instrukcji gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Koniecznie muszę sobie kupić gofrownice, bo do tej pory gofry jadłem tylko raz w roku.
OdpowiedzUsuń