piątek, 10 kwietnia 2020

Zabawa w ... FRITATĘ NA PATELNI TYTANOWEJ WOLL! :)



W ostatnim czasie nasze życie wywróciło się do góry nogami. Życie Nas wszystkich zmieniło się diametralnie, każdy z Nas znalazł się w nowej i nietypowej sytuacji. Ta sytuacja zainspirowała Nas to tego by gotować z Wami na żywo. Kto już choć raz dołączył do Nas na live na naszym fb, wie o czym mówię! 

Na pomysł z gotowaniem na żywo wpadł oczywiście mój mąż! Spontanicznie się zgodziłam i nie żałuję! Takie wirtualne spotkania z Wami sprawiły, że jeszcze więcej czasu spędzamy w kuchni, a dziewczynki na nowo poczuły pasję i wielką, szczerą chęć do gotowania! Chętnie same coś próbują pichcić! Naleśniki, prażone jabłka a wczoraj nawet ugotowały makaron i podały z sosem pomidorowym! :) Co prawda ich tempo pracy sprawiło, że danie było zimne,  a kuchnia wyglądała jakby przeszło przez nią tornado, ale mimo wszystko sprawiły Nam wiele radości! 



Jakiś czas temu odezwał się do Nas polski dystrybutor firmy WOOL produkująca patelnie. Dostaliśmy do wypróbowania patelnię tytanową i z przyjemnością używaliśmy jej do wspólnego gotowania! Już od dawna marzyłam, o patelni, której rączka się odpina a ja mogłabym włożyć ją do piekarnika, by przygotować na niej tartę tatin czy fritattę. I taką właśnie pierwszą zaletę posiada ta tytanowa patelnia. Przy okazji o wiele wygodniej można ją przechowywać w szafce kuchennej kiedy odpiętą rączkę można schować osobno. Ponadto patelnia posiada nieprzywieraną powłokę dzięki, której możemy przygotowywać na niej dania bez dodatku tłuszczu lub z niewielką jego ilością. Dzięki temu nasze dania będą zdrowe i smaczne. Dzięki temu, że patelnia posiada powłokę tytanową bardzo szybko się nagrzewa, dobrze utrzymuje ciepło i dzięki temu przyspiesza smażenie czy pieczenie. Dodatkowo powłoka bardzo łatwo się czyści, co jest jej ogromną zaletą. 

Dziś chcemy Wam pokazać jak sprawnie i szybko przygotowałyśmy wspólnie fritattę - rodzaj omletu, który właśnie zamiast zabawy z obracaniem, wrzuca się do piekarnika na kilka chwil i wyjmuje gotowe, pyszne danie! 

FRITATA Z PAPRYKĄ I SZYNKĄ

Składniki:

5 jajek
1/2 czerwonej papryki
1 mała szalotka
3 plastry szynki
30 g sera żółtego
1 łyżeczka oliwy
świeża bazylia do podania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną w kostkę szalotkę i oprószamy solą. Smażymy przez chwilę, nastpępnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po 3 minutach szynkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, wlewamy na patelnie i szybko mieszamy taj by całość pokrywała całą patelnię. Gdy masa w miarę stężeje, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.4-5 minut. Podajemy na ciepło, ze świeżą bazylią.

SMACZEGO! :)























1 komentarz: