piątek, 28 czerwca 2019

Zabawa w ... KOLOROWE SPAGHETTI! :)


Witajcie Kochani! Dawno Nas tu nie było, ale korzystając z tego, że wakacje rządzą się swoimi prawami i dziewczynki nadal błogo śpią (8:09) postanowiłam wrzucić Wam przepis na pyszny, szybki, zdrowy i orzeźwiający obiad! Mamy nadzieję, że się zainspirujecie i skorzystacie :) Jest pysznie - naprawdę! :) 

Kolorowe spaghetti z pesto

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti, najlepiej kolorowy

1 doniczka bazylii
cytryna
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
50 g sera cheddar
garść orzechów pini
sól, pieprz

1 pęczek zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych 
opakowanie szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Ze szparagów odłamujemy końcówki, gotujemy z osolonej wodzie od 3-8 minut (w zależności czy są to młode czy już starsze szparagi). Przygotowujemy pesto miksując w blenderze listki z bazylii, czosnek, orzechy, 2 łyżki soku z cytryny,ser i oliwę z oliwek (ok 10 łyżek), doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje,odcedzamy i mieszamy go z pesto, dorzucamy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, połówki pomidorków i świeżą, porwaną szynkę parmeńską. Lekko wszystko mieszamy i od razu podajemy.

SMACZNEGO! :)

garnki, w których gotowałyśmy - TEKA.
Plakat na półce - Szkoła na widelcu.
miseczka - Pat Pottery.








3 komentarze:

  1. Ahhh, samo zdrowie na talerzu! Akurat dzisiaj jadłam spaghetti, ale w tradycyjnej wersji :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. widać, że dziewczyny zaodowlone, aż się fajnie patrzy na takie pomocne dzieci <3
    a muszę przyznać, że makaron wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam zastanawiam się od jakiegoś czasu nad dietą odchudzającą, ale z braku czasu na gotowanie musiałaby to byc jakaś dieta pudełkowa. W Gdyni gdzie mieszkam znalazłem taką firmę https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-krakow zajmującą się cateringiem dietetycznym, która ma na prawdę dobre opinie. Sądzicie, że to będzie dobry wybór?

    OdpowiedzUsuń