MIÓD Z MLECZY
Składniki:
500 kwiatków mleczy
3 szklanki wody
4 cytryny
1 kg cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kwiatki zbieramy (same łebki) i rozkładamy na białym materiale by wyszły z nich wszystkie robaczki. Nastepnie płukamy i razem z wodą oraz pokrojonymi na plastry lub ćwiartki cytrynami cytrynami (wcześniej sparzonymi) wkładamy do garnka. Gotujemy 15 minut i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie wyciskamy przez gazę - róbcie to bardzo dokładnie i z całych sił by wycisnąć jak najwięcej. Dodajemy cukier i gotujemy ok.1 - 1,5 godziny. Nie martwcie się jeśli jest bardzo płynny, zgęstnieje trochę w słoikach. Wlewamy do słoików i mocno zakręcamy, odkładamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Cieszymy się miodem całą zimę :)
Nie sądziłem, że człowiek jest w stanie sam przygotować miód - jak widać, myliłem się :-). Czy taki miód szybko się krystalizuje, czy też przez długi czas pozostaje płynny? Chyba go przygotuję, bo prezentuje się obłędnie.
OdpowiedzUsuńCzytaliście o właściwościach miodu? Ja ostatnio bardzo dużo informacji przeczytałam na ten temat na stronie http://esencjazdrowia.pl . Polecam zerknąć, sprawdzić sobie wszystko, bo dzięki temu będziecie mogli we właściwy sposób skorzystać sobie z miodu na co dzień.
OdpowiedzUsuń