wtorek, 23 stycznia 2018

Zabawa w ... GOFRY WIELOMĄCZNE! :)




Nowy Rok trwa. Postanowień noworocznych brak. A mimo to jakoś powoli do przodu idziemy. To co możemy robimy, to co chcemy realizujemy tylko jakoś tak z mniejszym stresem, mniejszym parciem i tym koniecznym "muszę". Wracam po długiej przerwie, ale nie wiem czy tego chcę. Czy jest sens? Nadal razem gotujemy, nadal się tym cieszymy, tylko nie zawsze towarzyszy nam aparat, nie zawsze mam ochotę by był między Nami. Zawsze jest pomiędzy, nie ma nikogo z boku kto mógłby uwieczniać naszą wspólną zabawę w gotowanie, zawsze to ja trzymam aparat i staram się by choć cokolwiek uchwycić na zdjęciu. Gdy mieszasz składniki, wbijasz jajka, wlewasz mleko nie ma opcji "replay". Jest tylko ten jeden raz i już. Uchwycisz albo i nie. Rozleje się albo trafi do miski. A bywa różnie :) Mimo wszystko może warto tu być? Po tych kilku latach, po tym co dał mi blog, po tym czego się nauczyłam i jak nauczyliśmy się być "razem w kuchni".


Właśnie dlatego zostaję. Zostajemy razem. Będziemy gotować wspólnie, ale i ja będę gotować sama. Taka nasza codzienność i tak właśnie tutaj będzie. Tak jak do tej pory - ciepło, rodzinie, szczerze. Gdy siadam i piszę pokazuję Wam siebie. Nie potrafię wymyślać, koloryzować, pisać tak by było ładnie, ale nieszczerze. To co w sercu, to na języku. Zawsze tak tutaj było i to nigdy się nie zmieni. 

Witajcie z powrotem Kochani. 

***

Na dobry początek - GOFRY! Ciasto naprawdę świetne, nie rozwarstwia się, nie mięknie zbyt szybko, idealne na słodko (jeśli dodacie odrobinę syropu z agawy i na słono jeśli zastąpicie go solą). My jedliśmy w dwóch wersjach - na słodko z dżemem i na słono z pesto z suszonych pomidorów, awokado i jajkiem sadzonym. Mniam!

GOFRY WIELOMĄCZNE

Składniki:

2 jajka 
1 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju roślinnego
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
2 łyżki syropu klonowego/ 1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W śrdeniej misce roztrzep jajka z mlekiem i olejem. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Połącz składniki z obu misek, wymieszaj trzepaczką dokładnie. Mogą pozostać niewielkie grudki. Ciasto będzie dość gęste. Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podawaj jak lubisz :)

/przepis pochodzi z książki kupionej na wyprzedażach namiotowych pt. "Gofry")



























2 komentarze:

  1. Już myslalam że zrezygnowalas z bloga... Tyle razy zaglądałam i nic... Cieszę się że jednak wrocilas:-) pozdrawiam ciepło Olcia S.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście dzięki za przepis! Chętnie spróbuję innych gofrów :-)

    OdpowiedzUsuń