piątek, 1 grudnia 2017

Zabawa w ... KOLOROWE PANKEJKI Z HELPĄ! :)




Każdy dzień zaczynamy od kawy. Szepty męża z prośbą o kawę budzą mnie codziennie. Z trudem wysuwam się spod ciepłej kołdry, szukam swetra po omacku i kapci, by za chwilę człapać do kuchni z zamkniętymi oczami. Kawę codziennie mielę na świeżo, już wtedy ten aromat pobudza mnie do dalszego działania. Zasypuję nasz włoski czajniczek, który służy od lat i  nastawiam, by już za chwilę cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

Czasami wstajemy w pośpiechu, biegamy jak szaleni i ubieramy się tak szybko, że zapominamy zmienić skarpetki na  świeże, ale nigdy, ale to NIGDY nie ma poranka bez kawy. Mimo, że pośpiech nas pogania, czas na zrobienie kawy zawsze da się wykroić. I choć czasami dla tych jedynych dwóch łyków, to warto!

Są dni powolne, bez pośpiechu, bez konieczności wychodzenia z domu, bez przedszkola czy pracy, kiedy kawę pijemy dopiero po długim leniuchowaniu w łóżku. Wtedy jest też czas na czary w kuchni. W pewną leniwą sobotę towarzyszyła mi "Kawa mamy czarodziejki" od dziewczyn z HELPA. Zainspirowała mnie do czarów, do magii, które nie mogła obyć się bez magicznej RÓŻDŻKI SMAKU. Miała być to niespodzianka, ale małe nóżki szybko przydreptały do kuchni, a widząc mamę mieszającą w misce, nie mogły nie dołączyć! :) Tak więc wspólnie wyczarowałyśmy kolorowe pankejki. Zwyczajnie niezwyczajnie dzięki pięknemu kolorowi i podkręcone wyjątkowym smakiem buraka, truskawki i jeżyny w jednym. Usmażone nie mogły obyć się bez kolorowych posypek malinowych i truskawkowych liofilizowanych owoców i miodu!

Tego dnia w naszej kuchni działy się czary, kawa dała powera do działania a placuszki znikały w zastraszającym tempie!

Zaglądnijcie do dziewczyn z HELPA i zaopatrzcie się w kolorowe pyszności, ale i kaszki dla waszych pociech! Macie gwarancję niesamowitej jakości kierowanej miłością do dzieci!

***


PANKEJKI

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej białej (lub pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru lub syropu klonowego
Szczypta soli
2 jajka
1,5 szklanki mleka roślinnego
75 g masła klarowanego (roztopionego)
1-2 łyżeczki łyżki smaku HEPLA

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać w pierwszej misce. Mokre składniki roztrzepać w drugiej misce. Wymieszać wszystko razem. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na suchej patelni do pojawienia się pęcherzyków. Obrócić, smażyć chwilę. Podawać z czym dusza zapragnie :)






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz