poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zabawa w ... TOSTY FRANCUSKIE Z KARMELIZOWANYM BANANEM :)



Mam wszystko czego może chcieć od życia 28 letnia dziewczyna. Kobietą będę się nazywać po trzydziestce, ale póki jej nie mam, jestem dziewczyną. Młodą, całkiem zgrabną, niezbyt piękną. Mimo to patrząc z boku można by powiedzieć, że niczego mi nie brakuje. Mam męża z brodą o jakim marzyłam, jest opiekuńczy, romantyczny i przystojny. Z tym wymarzonym mężczyzną mam dwie cudowne, piękne i zdrowe córki. Nie mamy jeszcze domu, ale przytulne, urządzone po naszemu mieszkanie, co prawda chwilowo dywan stanowi nasze małżeńskie łóżko, ale robimy wszystko by to czym prędzej zmienić. Mąż ma prace, ja mam pracę i pasję w jednym, a dziewczynki świetne przedszkole. Mamy przy sobie ludzi, którym możemy ufać, z którymi lubimy spędzać czas, takich na których możemy liczyć. Mamy tak wiele. Czasami tak trudno to docenić. Człowiek chciałby więcej.


Czasami zastanawiam się jedynie czy to dobrze, czy źle. Czy mam prawo na więcej, skoro inni mają o wiele mniej ? Gdzie jest granica między pragnieniem posiadania więcej, a zachłannością. Nie chodzi mi tylko o rzeczy materialne. Człowiek chciałby po prostu wiedzieć więcej, doświadczać mocniej, oddychać głębiej, widzieć wyraźniej, czuć dokładniej.

Czasami zastanawiam się jak nauczyć się tego by wszystko osiągać powoli, małymi kroczkami. Nie być zachłannym, nie chcieć wszystkiego teraz i już, bo tak się po prostu nie da, a zachłanność taka prowadzi jedynie na dno. Jesteśmy w stanie osiągnąć wszystko, byle by tylko powoli, nie jednym haustem, by nie zakrztusić się od razu. Człowiek jest taki słaby i tak ciężko to wszystko zrozumieć. Wszystko siedzi w naszej głowie.

Czasami zastanawiam się jak to zrobić, by w głowie wszystko było na właściwym miejscu ?

Składniki:

4 kromki chleba lub chałki
1 jajko
1/3 szklanki mleka (u nas ryżowe)
Szczypta cukru trzcinowego
Masło klarowane do smażenia
Do podania (do wyboru):
Karmelizowany banan, ricotta z miodem, świeże owoce

Przygotowanie:


Jajko roztrzepać z mlekiem,dodać szczyptę cukru. Na patelni rozpuścić masło klarowane, chleb obtaczać w jajku i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe tosty podawać jeszcze ciepłe z wybranymi dodatkami.





































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz