piątek, 17 listopada 2017

Zabawa w .... BURGERY KALAFIOROWE! :)



"Z biegiem czasu życie przestaje być proste...nie jest tak łatwo jak mogłoby nam się wydawać"...słowa tej piosenki wciąż słyszymy w samochodzie. Te słowa tak doskonale oddają atmosferę ostatniego czasu. Te słowa są po prostu prawdziwe.


Życie jest takie kruche.Wciąż nie potrafię wrócić to normalności. Wciąż myślę o tych, którzy tu zostali. Wciąż łzy cisną się do oczu i nie potrafię zrozumieć. 

Boję się. Każdego dnia się boję. Tak nie powinno być, ale ten strach jest silniejszy. Dzisiaj szczególnie, dlatego siedzę i piszę ten post teraz. Dzisiaj cały dzień myślałam o tych, których kocham, o tych którym tego nie mówię, a powinnam. Jadąc sama w aucie płakałam, tak po prostu płakałam, na myśl, że mogołby mnie nie być. 

Chcę doceniać życie. Chcę nim się cieszyć. Chcę to robić wspólnie. Kiedyś nie mieliśmy z tym problemu. Każdą chwilę przeżywaliśmy tak jakby miała być naszą ostatnią... dlaczego z wiekiem staje się to trudniejsze? 

Czasami przejmujemy się błahostkami. Złościmy się rozlaną herbatą, przewróconą po raz setny miotłą, zabrudzoną podłogą. A to wszystko jest tak  nieważne. Rozlane można zetrzeć, przewrócone podnieść, a zabrudzonę posprzątać. Czasu jednak nie cofniemy, nie zmienimy. Musimy go doceniać. Cieszyć się każdą daną nam chwilą, czy to wspólną, czy samotną. Cieszyć się tak zwyczajnie, po ludzku, z uśmiechem na twarzy. A i ze smutkiem na twarzy można doceniać życie. Bo smutne, złe chwile też uczą.

P.S.

I choć pisałam ten post kilka dni temu to nadal słowa te są prawdziwe i zakorzenione głęboko w sercu. 


***

Dzisiaj proponujemy pyszne kotlety kalafiorowe. Inspirowane przepisem od Marty z www.jadlonomia.com, próbowane kilka razy, więc przepis jest dopieszczony :) Próbujcie i zasmakujcie się w tym slow foodowym smaku :)

KOTLETY KALAFIOROWE



Składniki na 9 kotletów:

½ kalafiora
½ cebuli
1 ząbek czosnku
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
2 łyżki nasion słonecznika
¼ szklanki oleju
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
Pieprz ziołowy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na różyczki, miksuję w pojemniku blendera ręcznego lub malakserze. Wkładam do ścierki i odciskam wodę. Cebulę kroję w małą kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Kaszę jaglaną gotuję w stosunku 1:2,5. Gdy chłonie całą wodę przykrywam i zostawiam na minumum 10 minut. Wszystkie składniki przekładam do miski. Przyprawiam do smaku, wyrabiam rękoma masę by się połączyła i była dość zwarta. W razie potrzeby dodaję przypraw. Formuję kotlety i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie olejem. Piekę ok 15 minut w temoeraturze 200 stopni, odwaracam i dopiekam jeszcze 10 minut.

Podaję w bułce z ulubionymi dodatkami J





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz