czwartek, 1 września 2016

Zabawa w ... SERNIK Z RICOTTY NA ZIMNO! :)



5 lat temu zawładnęła Naszym życiem. Wywróciła je do góry nogami. Zmieniło się wszystko, dosłownie wszystko. Zapewne wielu z Was wie jak to jest. Pierwsze dziecko, nowe życie. Życie, które zależy od Ciebie. Ogromna siła odpowiedzialności, poświęcenia, skupienia. Chuchasz i dmuchasz. Zaglądasz do łóżeczka co dwie minuty, by sprawdzić czy nadal oddycha. Tulisz i kołyszesz gdy tylko zakwili. Głaszczesz i pocieszasz, mówisz ciepłym i spokojnym głosem, szepczesz czułe słowa. Masz w sobie ogromne pokłady miłości, które pojawiają się nie wiadomo skąd i rosną w siłę z dnia na dzień. Kochasz tak mocno, że wydaje się to niemożliwe. Martwisz się o ten skarb. Gdy ono płacze, Ty również. Gdy się śmieje, śmiejesz się razem z nim. Dotykasz tej miłości, doświadczasz tej bliskości i wiesz, że większe szczęście nie mogło Cie spotkać. Te 5 lat temu pojawiła się Ona - Nasza Maja i świat stał się zupełnie inny. 


*** 

W związku z urodzinami proponujemy Wam wspaniały torcik, lekki, delikatny. Niby sernik, ale jakby ptasie mleczko. Bez pieczenia. Na zimno. Doskonały na te ostatnie chwile lata.

LEKKI SERNIK Z RICOTTY

Składniki:

100 g ciasteczek maślanych
2 duże łyżki miękkiego masła klarowanego

400 g sera ricotta
4 łyżki syropu z agawy
400 ml mleczka kokosowego dobrze schłodzonego
50 ml wody
3 łyżeczki żelatyny

200 g jeżyn, malin lub innych owoców
50 g cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Ciasteczka dokładnie kruszymy i łączymy z masłem klarowanym. Dokładnie mieszamy lub zagniatamy w palcach. Formę wykładamy folią spożywczą, układamy na dnie ciasteczkowy spód i dociskamy. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę. Ser ricotta, syrop z agawy oraz stałą część mleczka kokosowego łączymy za pomocą miksera. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok.10 minut do stężenia. Po tym czasie rozpuszczamy ją w garnuszku, potrwa to dosłownie kilka sekund! Czekamy aż nieco przestygnie, ale nadal będzie płynna. Wlewamy do masy serowej i dokładnie łączymy mikserem. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciastek i chowamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę. W garnku umieszczamy owoce i zalewamy je wodą. Dodajemy cukier w razie potrzeby i tak naprawdę według uznania. Gotujemy aż owoce puszczą sok i nieco się rozpadną. Jeżyny czy maliny możemy przetrzeć przez sitko. Do gorącego soku owocowego wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy! Gdy galaretka przestygnie wlewamy ją bardzo delikatnie na nasz sernik, Wstawiamy do lodówki na ok.4-6 godzin a najlepiej na całą noc. Gotowe! :)




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz