wtorek, 25 lipca 2017

Zabawa w ... BATONY OWSIANE! :)


Tak trudno przekształcić jutro na dziś. Dlaczego tak jest? Nikt przecież nie lubi tych myśli zalegających w głowie, tej wydłużającej się listy rzeczy do zrobienia. I te niekończące się postanowienia, podejmowane wciąż na nowo z ogromnym zapałem, kończące się zawsze tak samo. 


Jak przekształcić jutro na dziś ? Czy ktoś z Was zna odpowiedź? Dlaczego tak trudno nauczyć się na własnych błędach? Zamiast pozbyć się tych obciążających myśli z głowy, ja wciąż nie idę we właściwym kierunku. To nieszczęsne, owiane złą sławą, wieczne "jutro" wciąż mi towarzyszy. Zaburza lekkość bycia, czystość myśli, chęć działania. Wciąż wydaje się, że za dużo jest do zrobienia, a za mało czasu by to wszystko zrobić. Ale gdyby tak po jednej rzeczy na dzień wykreślać z tej listy, tak powoli bez pośpiechu, z wielką satysfakcją i ogromną przyjemność. Czyż nie byłoby o wiele łatwiej? 

Czeka mnie kolejne postanowienie w tym samym temacie. Choć to trudne bo wakacje rozleniwiają, muszę, a właściwie to chcę ponownie spróbować. Wytrwałość w dążeniu do celu, niezbędna sztuka przetrwania. Nie poddaję się więc, próbuję znowu. A gdy upadnę, podniosę się w z uporem maniaka będę konsekwentnie próbować znowu. 

Co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj... życie będzie łatwiejsze! Powtarzam to sobie jak mantrę i wierzę, że tym razem się uda! :)

Pierwsze przełamanie za mną. Jest grubo po północy, walczyłam ze sobą dość długo, chciałam pójść spać z zamiarem napisania posta "jutro". Kusiły mnie wiecznie ciepłe, przytulne, kochające ramiona i spokojny oddech śpiącego męża. I choć z ciężkim sercem zostałam przy komputerze, to odchodzę zadowolona z siebie.

Dobranoc.

***

Czym byłoby życie bez słodkości ? Oczywiście tych domowych, własnych, zdrowych, ale jednak wciąż słodkości! Tym razem pyszne ciasto "batoniki" owsiane. My zrobiłyśmy je z truskawkami jakiś czas temu, ale myślę, że jagodny czy maliny sprawdzą się tak samo idealnie! Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! :)

OWSIANE CIASTO JAK BATONIKI

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki orkiszowej białej
3 łyżki cukru trzcinowego
6 łyżek masła klarowanego
średnia miska truskawek (lub innych owoców np. jagód,malin, jeżyn)

Przygotowanie:

Płatki, mąkę oraz cukier wymieszać w misce. Masło klarowane rozpuścić, lekko przestudzić i wlać do mieszanki. Połowę płatków wyłożyć na małą formę do pieczenia, docisnąć. Umyte i pokrojone truskawki wyłożyć na spód, przykryć resztą mieszanki rozsypując ją po truskawkach jak kruszonkę. Piec 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić, pokroić na prostokątne batony i podawać. Idealnie nadają się by zabrać je na piknik lub na drugie śniadanie do pracy! :)














































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz