niedziela, 10 sierpnia 2014

Zabawa w ... RASTA TARTĘ :)

Lubimy tartę za jej wdzięczne, a bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dlatego też jemy obiady w tej formie naprawdę często, podając ją ze szpinakiem i fetą, czy naszą ulubioną cukinią. Tym razem jednak było bardziej kolorowo :) Połączenie brokuła, kurczaka i kukurydzy daje niesamowity smak, a gdy dodamy do tego trzy kolory papryki, wtedy dzieje się naprawdę ciekawie i przede wszystkim mega SMACZNIE! :)

Składniki:
Na ciasto: 
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
Na nadzienie:
  • pół brokuła
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej :)
Na masę jajeczną:
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka naturalnego serka kanapkowego
Przygotowanie :
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Brokuła obieramy na cząstki, podgotowujemy ok. 5 minut. Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy jak lubimy i podsmażamy. Paprykę kroimy w słupki. Robimy masę jajeczną mieszając ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy,przekładamy na fomrę do tarty i nakłuwamy widelcem. Układamy wszystkie składniki nadzienia, zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy 15-30 min. w 170 'C.
SMACZNEGO!!

To miała być świetna zabawa mąką, miało się syplać i być biało :) A tym razem dziewczyny postanowiły zasnąć, gdy ja przygotowywałam kuchnię na wspólne działanie, dlatego też ciasto przygotowałam sama :) Na szczęście Lena obudziła się gdy ciasto odleżało swoje w lodówce i pomogła przy układaniu składników i ubijaniu śmietanowo-jajecznej "zalewy" :) A jej dobry podrzemkowy humor zdecydowanie umilał nam pracę, a raczej zabawę :)













czwartek, 7 sierpnia 2014

Zabawa w ... MASŁO ORZECHOWE :)

Kontynuując wczorajszy temat pysznych "samrowideł" na kanapki, dziś polecamy wam samodzielne przyrządzenie masła orzechowego! Jest szybkie w przygotowaniu (wystarczy posiadanie blendera), a znika z prędkością światła ( w zależności od tego ile go przyrządzimy)! Dziewczyny je uwielbiają, więc u nas zjedzone na raz! :)

My robimy je z fistaszków, ale można kupić też orzeszki solone. Blendujemy (blenderujemy?) orzeszki do momentu aż puszczą tłuszcz i uzyskamy masę jaka nas zadowoli :) W przypadku fistaszków, chwilę je prażymy na patelni przed bledowaniem. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.

 
Obieranie orzeszków - precyzja i cierpliwość dziewczynek godna mistrzów :)





Konsystencja wyszła nam dziś idealna, udało się nawet ulepić kulkę :P
 

Zasłużony chillout po zabawie w kuchni ...


 ... z przerwami na dokładki :)



SMACZNEGO!

środa, 6 sierpnia 2014

Zabawa w ... KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO :)

Ostatnio dziewczynki wręcz uwielbiają czekoladę! staram się im ją ograniczać i wymyślać coś innego w zamian, żeby nie przesadzić :) Nie myślcie, że im bronię całkowicie, wręcz przeciwnie! Ale jednak czasami ... :) Stąd też dzisiejsza pyszna alternatywa dla typowego kremu czekoladowego - KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO! Robiłyśmy go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjnie! Delikatny, kremowy i przyjemny dla dziecięcych podniebień! :)

Od niedawna odkrywamy awokado i powiem wam, że to wspaniały owoc o wszechstronnym zastosowaniu, bardzo smaczny i zdrowy! Idealnie smakuje na kanapkach czy w sałatkach. Rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek daje pyszną pastę, a z dodatkiem szpinaku i jogurtu wspaniały sos! Dlatego polecamy wam dzisiejszy KREM, nie zawiedziecie się! To nieco inne, bo słodkie wykorzystanie tego owocu, ale naprawdę warto!!! A co ważne dla alergików, jest to krem bezmleczny!!! :)


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka suszonych daktyli (moczonych w zimnej wodzie przez noc lub 2 godziny zalane wrzątkiem)
Przygotowanie:

Awokado myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy kakao i odsączone daktyle i miksujemy blenderem ręcznym na jednolitą masę. Trzymamy w lodówce i zjadamy w 5-7 dni.

SMACZNEGO!








piątek, 1 sierpnia 2014

Zabawa w...LAZANIĘ Z CUKINIĄ :)

Kiedyś, bardzo dawno temu, wieki temu zrobiliśmy to danie po raz pierwszy i to było coś cudownego! Wtedy byliśmy na początku naszej wspólnej drogi i naszej wspólnej drogi kulinarnej :) Jak dobrze było spotkać na swojej drodze kogoś, kto lubi eksperymentować w kuchni! Wspólnie doznawać nowych smaków, uczyć się gotować!!! 
Lazania mięsno-warzywna, bo o niej mowa, smakuje wyśmienicie! dzięki  niej przemyciłam moim córkom pomidora ! :P Dla nich była to wspaniała zabawa, układanie składników w naczyniu żaroodpornym bardzo im się spodobało, mało nie doszło do bójki o ostatni płat makaronu :) Zapraszamy was więc nie tylko do spróbowania, ale także do zaangażowania swoich dzieciaków do przyrządzenia tego dania :) SMACZNEGO!

Składniki:
12 płatów makaronu lasagne
1 cukinia
1 duży pomidor
1 ser mozzarella
250g mięsa mielonego
świeża bazylia(kilka listków)
1 ząbek czosnku
passata lub pomidory w puszce
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatałowa
starty ser żółty(opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Płaty makaronu obgotować w osolonej wodzie ok.6 minut. Najlepiej partiami np. po trzy płaty. Cukinię pokroić w plastry, obsmażyć chwilę na patelni (my sobie darowałyśmy i to nie był dobry pomysł :P). Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mozzarellę także pokroić w plastry, ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso obsmażyć na patelni, przyprawić. Passatę przyprawić czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. 2/3 zalać mięso. Jeśli używamy pomidorów z puszki, przyprawić i zblenderować na gładki sos. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i układać w nim składniki w kolejności - trzy płaty makaronu, cukinia, pomidor, mozzarella, trzy płaty makaronu, mięso mielone, trzy płaty makaronu, cukinia, pomidor, mozarella, trzy płaty makaronu. Przygotować beszamel, w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i robimy zasmażkę, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.Poukładane składniki zalać resztą passaty oraz beszamelem.

SMACZNEGO!!!















Wybaczcie, że znowu cukinia w roli głównej, ale ogarnął nas cukiniowy szał :) już niebawem koniec ! :)








środa, 30 lipca 2014

Zabawa w ... PLACUSZKI NALEŚNIKOWE Z ŁOSOSIEM :)

Czasami zdarza nam się zaplanować wielkie gotowanie, ale czas płata figle i przemyka przez palce tak, że człowiek się za późno ocknie i zerka na zegarek z trwogą :) Tak było u nas wczoraj, wielki plan, wielkie zakupy i tyle. Nie pozostało nam więc nic innego jak zerknięcie do lodówki i sklecenie czegoś na bardzo szybko z akompaniamentem burczących brzuchów :) To tak zwana dieta resztkowa - wyrzucasz z lodówki wszystkie końcówki produktów jakie masz i działasz :) I tak z resztek wędzonego łososia, kilku suszonych pomidorków i końcówki sera pleśniowego powstały nasze naleśnikowe placuszki!

Składniki:
  • 150 g mąki
  •  2 jajka
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Mieszamy lub miksujemy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę łososia, pomidorki i ser pleśniowy. W razie potrzeby zagęszczamy lub rozrzedzamy ciasto(dodajemy mąkę lub wodę) - powinno być dość gęste, żeby wychodziły małe placuszki a ciasto nie rozlewało się po patelni. Smażymy i podajemy :)

SMACZNEGO!







Takie działania lubię, twórczo, szybko i smacznie! 

Zabawa w...DOMOWĄ GRANOLĘ :)

Szukacie czasami pomysłu na alternatywę kanapek na śniadanie? Szczególnie jak któryś dzień pod rząd jecie na nich to samo ? Ja mam tak bardzo często! Zazwyczaj wymyślam po prostu inne dodatki na chleb, np. pomidor i mozzarella, awokado i suszone pomidorki czy camambert z żurawiną :)
Ale dziś mamy dla was pomysł na pyszne i bardzo pożywne śniadanie (albo inny posiłek w ciągu dnia). 
Wszystko zaczęło się od zwykłych płatków śniadaniowych z jogurtem owocowym, później były kupne crunchy z jogurtem naturalnym aż przyszedł czas na domową granolę :) To przepyszne danie przyrządzimy nie dość, że szybko to jeszcze ze składników, które najbardziej lubimy :) Ja podaję podstawowy przepis, ale możecie dodawać co lubicie (np.dodatkowo sezam czy pestki dyni).

Składniki:
  •  20 lyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, polać masłem i miodem/syropem, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok.15 min w 180'C. Od czasu do czasu przemieszać. Podawać z jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami i cynamonem :)

SMACZNEGO!











Tak przygotowaną granolę podajemy u nas w domu z jogurtem naturalnym, żurawiną i owocami, najczęściej zadowala nas banan i z nim najlepiej nam smakuje :) posypane cynamonem i/lub pestkami słonecznika mmm... PYCHA!