poniedziałek, 18 września 2023

Zabawa w ... WEGE HOT DOGI! :)





 Kochani ! Dzisiaj tak na chwilkę, na sekundę, mały, szybki post z przepisem na bułeczki do hot dogów, rewelacyjną surówkę i pycha majonez z aquafaby! Mogłabym Wam podać te trzy nazwy i wysłać w otchłań internetową, ale pomyślałam, że przepisy zostawię Wam tutaj wszystkie razem, żebyście mogli te pyszne hot dogi przygotować w domu raz, dwa, trzy ! :) Skosztujcie z parówką i boczkiem od firmy Bezmięsny ! W ich towarzystwie smakuje doskonale!!!!


Bułeczki do hot dogów:

500 g mąki orkiszowej typ 630
2 łyżeczki suchych drożdży
50 g miękkiego masła
250 ml mleka
1 jajko
1 żółtko.
30 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli

W misce umieść mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko i żółtko. Wyrabiaj ciasto, następnie dodaj miękkie masło i nadal wyrabiaj aż masło połączy się z ciastem. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. Po tym czasie dzielimy na 8 czesci i formujemy bułeczki.. Układamy na blasze piekarnika , i odstawiamy na 30 minut. w tym czasie nagrzewany piekarnik do 180 stopni, bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 minut. Gotowe studzimy na kratce.

/Przepis z aplikacji Cookido/


Surówka z czerwonej kapusty

1/2 małej główki czerwonej kapusty
2 marchewki
spora garść natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu z aquafaby (lub tradycyjnego)

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i gotowe.


Majonez z aquafaby

½ szklanki aquafaby
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki soli
1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera jak na zdjęciu i miksować aż się dobrze spienią. Następnie wlewać olej cały czas miksując i poruszając blenderem w górę i w dół. Gdy majonez zgęstnieje to będzie oznaczało że jest gotowy. Można go przechowywać do 14 dni w lodówce.

/Przepis z bloga Jadłonomia/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz