Strona główna

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zabawa w ... MAZURKA Z KARMELEM Z SYROPU KLONOWEGO! :)


Nadszedł czas na nasze propozycje na Święta. W tym roku postawiłyśmy na słodkości i to właśnie nimi się z Wami podzielimy. Dzisiaj tradycyjnie - MAZUREK. Jak się okazało, był strzałem w dziesiątkę! Dziewczyny pobudziły swoją wyobraźnię, a nawet wyprzedziły mnie. Mój plan był tradycyjny - mazurki w kształcie prostokąta, ewentualnie koła. Dziewczyny wymyśliły swoje kształty, a ja no cóż, z wielką radością się zgodziłam, bo pomysły były idealne! Wiosenne i typowo świąteczne. A ozdabianie wciągnęło je na maksa! Bo cóż może być lepszego ? Kreatywność wzięła górę. A oczekiwanie na zastygnięcie i możliwość spróbowania ciągnęło się w nieskończoność.


Święta czy Bożonarodzeniowe, czy te Wielkanocne, to idealny czas na wspólne gotowanie! Nie dajcie się wciągnąć w wir szybkich przygotowań, w biegu i ciągłym pośpiechu. Wykorzystajcie ten czas na zwolnienie tempa, na celebrację tego co w nich najważniejsze, a przede wszystkim wykorzystajcie ten wspólny czas!
Na co dzień każdy z Nas popada w wir dnia codziennego na każdym etapie dnia. Szybkie śniadanie, obiad na szybko, żeby domownicy nie byli głodni, o kolacji czasami zapominamy. Nasze życie toczy się w przyspieszonym tempie i ciężko coś z tym zrobić. Kiedy wpadniemy w to błędne koło, bardzo trudno się zatrzymać. Jednak gdy nadchodzą Święta jest ten moment na oddech, na poświęcenie się sobie wzajemnie, na bycie razem. Ale w Święta nie zmienia się jedno - musimy gotować. Dlatego wykorzystajmy tą "większą ilość" czasu na wspólne gotowanie. To równie przyjemna zabawa, jak granie w gry planszowe czy zabawa w chowanego. Wykorzystajcie to jak tylko możecie!
Przekonacie się, że warto! A przygotowane potrawy, będą smakowały o niebo lepiej!

Zacznijcie od mazurka :)

MAZUREK WIELKANOCNY

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Polewa czekoladowa
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Karmel
100 ml syropu klonowego
115 g miodu
125 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
70 g masła orzechowego

do podania: bakalie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy możliwie jak najszybciej. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ½ godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt kwadratu lub prostokąta, formujemy nieco wyższe boki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 15 minut. Studzimy. Przygotowujemy karmel miksując wszystkie składniki w pojemniku blendera ręcznego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Karmel rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Dekorujemy czekoladą i bakaliami.

/Przepis na karmel z magazynu "Jamie"/











































4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Dzieci miały na pewno sporo frajdy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Mazurki na pewno wyszły przepyszne. Żeby tylko moje dzieci miały takie chęci do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia mazurków na pewno będą miały ochotę! :) A jeśli nie na pieczenie, to chociaż na ozdabianie! :)

      Usuń